Софийска градска прокуратура предлага на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата Делян Добрев, депутат от ГЕРБ/СД в 49-то Народно събрание.

Предложението е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев по досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем - престъплението е умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Досъдебното производство засяга действията на сегашния народен представител, докато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма - не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене", потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност.

Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието - "НЕК" ЕАД (дъщерно дружество на "БЕХ" ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

На брифинг в централата на партията от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитет, на който и да било в парламента. 

ГЕРБ: Прокуратурата репресира и разбива мнозинството в НС

ГЕРБ: Прокуратурата репресира и разбива мнозинството в НС

Ръководството на ГЕРБ защити Делян Добрев

Делян Добрев първо иска да види искането за снемането на депутатския му имунитет. Дори и такова искане бъде внесено, той не може да го разбере - 9 години бил вечният обвиняем, а накрая прекратили делото срещу него, защото не е виновен - сего го възобновяват.

След като главният прокурор ни атакува, изведнъж изтупват прашната папка и ни искат имунитета. То направо е смешно това, разкритикува Добрев.

"Аз не съм юрист, не разбирам юридическите врътки, но сега ми казаха, че СГП го е поискала от главния прокурор. Сега предстои да видим дали главния прокурор ще го поиска от Народното събрание. Всичко казано от мен стои в пълна сила, действията на прокуратурата се репресия", изтъкна Делян Добрев.

От парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепят свалянето на имунитет, на който и да било в парламента, заяви и председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Това няма как да се приеме за нормално в една европейска демокрация, каза Митов, който напомни, че е минал по този път и знае какво е. Трябва да кажем ясно и категорично, че няма да подкрепим свалянето на чиито и да било имунитет и срещу която и да е група, особено когато се прави тежка съдебна реформа, подчерта Даниел Митов. Припомняме, Даниел Митов беше обвиняем в качеството си на външен министър във второто правителство на ГЕРБ от квотата на Реформаторския блок.

Томислав Дончев заяви, че така както е планирана съдебната реформа, явно не се харесва на някого. Има опит на прокуратурата да се бърка в политиката точно в този момент, точно сега, изтъкна Дончев. ГЕРБ няма да допуснат други институции да се месят в политическите процеси, използвайки правомощията си да променя волята на мнозинството в Народното събрание, каза още той.

Дончев добави, че пътят, по който страната е поела за съдебна реформа е правилен и трябва да бъде извървян докрай. Народното събрание има мнозинство за съдебна реформа докрай и не може да допусне на всички, които една такава реформа не им е изгодна, да въздействат на парламента и да премине мнозинството от мнозинство в малцинство, изтъкна Дончев.

Той настоя Правна комисия да се занимае с проблемите за депутатския имунитет.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев разясни и че през 2013 г. ГЕРБ били натискани от кабинета Орешарски - определени депутат (вкл. Делян Добрев), като тези, които не се подали им било образувано дело. Това дело, което кабинетът Орешарски направи, за да се намеси в политическия процес, делото на трупчета срещу Делян Добрев стояло в трупчета и на чекмедже в продължение на 9 години. "Прокуратурата в България е един репресивен орган и нищо друго. Тя трябва да се реформира, защото ще е подвластна на един или друг орган", предупреди Делян Добрев.

Делян Добрев се оплака, че главният прокурор тормози депутатите и саморазправата е започнала именно с него.

Снимка 619438

Източник: news.bg