Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) искане за отвод на съдията-докладчик, чието разпореждане за връщане на делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов на прокурора бе отменено от Софийския апелативен съд (САС).

С определението на САС били изцяло възприети доводите на държавното обвинение по всяка една от посочените от съдията 19 констатации за наличието на процесуални нарушения, твърдят от прокуратурата.

Посочено е, че някои от тези констатации са незаконосъобразни, други неправилни, а трети изцяло неотносими към предмета на доказване, като е подчертано, че разпореждането е постановено в разрез с тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което вероятно се дължало на неправилния му прочит, допълват от прокуратурата.

Според СГП констатираните от съдията-докладчик съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, оценени от САС като несъстоятелни, незаконосъобразни и неотносими към предмета на делото, сочи на формирана предварителна незаконосъобразна оценка на работата на държавното обвинение и предмета на доказване, което ще доведе до постановяване на порочен съдебен акт.

От друга страна обстоятелството, че делото бе върнато на прокурора точно три месеца след внасянето му в съда, както и ненасрочването му в открито съдебно заседание след отмяната на разпореждането за връщане от САС, засилвало съмнението за предубеденост или заинтересованост, пряко или косвено, от изхода на делото, твърдят още от прокуратурата.

„Разглеждането на процеса беше забавено с общо 4 месеца и половина към днешна дата и с това се постига реално отлагате във времето евентуалното реализиране на наказателната отговорност на двете лица предадени на съд, което винаги е предпоставка и за намаляване размера на наказателната им отговорност предвид константната практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока. С това са нарушени правата на държавното обвинение и същото е поставено в невъзможност да осъществява основната си функция" е посочено в искането за отвод.