Да се прекрати дейността на две сдружения - Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски", иска Окръжна прокуратура - Варна. Това става с внесени в съда искови молби на основание чл. 13, ал. 1, т. 3, б. "Б" от ЗЮЛНЦ. В исковете си прокуратурата се позовава на публикации на сдруженията в социалните мрежи.

Причините за това са, че дейността на двете сдружения е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна вражда.

Проверката си прокуратурата започна през декември 2022 г. Припомняме, че още през 2016 г. от Българския хелзинкски комитет с официално писмо до институциите поискаха двете организации да бъдат проверени и закрити. БХК още тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта", като данните се базираха преобладаващо на открити източници - сайтовете и фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата. 

В началото на 2024 г. "Сега" съобщи, че проверката, започната в края на 2022 г., е била прекратена, след като от СГП първо е била изпратена на военна прокуратура, които не са открили доказателства за участието на военни. При допълнителни проверки са поискани и допълнителни действия от страна на ДАНС.

Двете сдружения - Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски" са регистрирани през 2014 г. и са управлявани от трима мъже - Д.С. на 62 г. , В.Р. на 65 г. и И.Л. на 30 г.

Официалните цели на сдруженията, записани и в устава, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост, но зад опитите да се повдига българския дух в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи, е установено нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България, според който се "забраняват организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

Окръжна прокуратура - Варна е направила проверка и е констатирала текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули.

Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения. Вероятно прокуратурата е установила връзки с "Алтернатива за Германия", но в прессъобщението не се посочва името на партия или фракция. 

News.bg отбелязва, че източниците на двете сдружения са активни и до днес.

БНО Шипка и "Български воински съюз "Васил Левски" добиха особена публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група "Нощни вълци" в Бургас отново през 2016 г, както и с активното си участие през 2015 г. когато се сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница. Именно тогава - 2015/2016 - с усиления мигрантски натиск по южната ни граница стана модерно граждани да се самоорганизират за "опазване на границата", извършвайки арести със свински опашки. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова (ГЕРБ) се противопостави на тези самоинициативи, но пък проблемът бе замазан в контекста и на идеите на коалиционните партньори от ВМРО, НФСБ и "Атака" за законово регламентирани доброволчески отряди към МВР.

В периода от 2014 до 2016 - 2017 г. представителите на сдруженията Владимир Русев и Красимир Симеонов бяха особено активни медиите, изявявайки се включително и по Българската национална телевизия.

БНО "Шипка" и съюзът "Васил Левски" бяха цитирани и в искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, внесено от Надежда Йорданова, докато беше министър на правосъдието. Йорданова откри бездействие на главния прокурор при съществуването от години на тези паравоенни организации в България, които абсолютно необезпокоявано развиват дейност и се обучават от руски военни инструктори.