"Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции", се казва в публикация на вътрешния министър Румяна Бъчварова в социалната мрежа Фейсбук. Тя публикува своя пост за т.нар. "граждански арести".

Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава, предупреждава вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод разпространения видео клип, на който се вижда как граждани "арестуват" нелегални мигранти.

анкета

Ако видите нелегален да пресича границата:

ще алармирам веднага на 112 41.2%

ще се опитам да го заловя 33.8%

ще се направя, че не съм го видял 5.8%

учтиво ще го помоля да се върне обратно 7.2%

не искам да попадам в подобна ситуация 8.8%

затруднявам се да отговоря 3.1%

Тя припомня, че няма друг, освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно, когато става въпрос за бежанците. "Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се "патриоти" да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране.

Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология", допълва министърът. Като ръководител на МВР тя припомня, че на българската граница има граничари.

"Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили може да дойде само от Министерство на отбраната. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея", заявява Бъчварова.