Върховната административна прокуратура (ВАП) иска от министъра на вътрешните работи да извърши проверка по повод обявено проруско шествие в центъра на столицата.

"Празнично гражданско шествие пред президентството под надслов "Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия! Победата е наша!" е обявено в събота от 13 часа. Събитието се разпространява в социалните мрежи - предимно във фейсбук и то от анонимни акаунти предимно. Потвърдили са, че ще присъставт 219 души. На редакционната поща на news.bg преди няколко дни също бе получена покана за събитието с използваното по долу изображение-покана също от видимо фалшив имейл.

ВАП сезира МВР, след получен сигнал от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която пък е била сезирана от общински съветници от групата на "Демократична България" и от политическа партия "Код" на Петър Москов. Сигналите са били, че организираното в социалните мрежи масово мероприятие "може да е насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е "противоречащо на решенията на ЕС".

В сегашното съобщение на държавното обвинение се твърди, че ВАП е "извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал". Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.

"Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност", пише ВАП.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.

Снимка 598908

Източник: news.bg