Председателят на ВКС Лозан Панов иска изваждане на прокуратурата от съдебната власт и започване на консултации за Велико народно събрание. Това обяви той след среща при държавния глава Румен Радев.

Срещата с държавния глава бе по инициатива на Лозан Панов. Преди разговора с председателя на ВКС Румен Радев се е срещнал с председателя на ВАС Георги Колев, а утре идва среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

Радев ще разговаря с Лозан Панов

Радев ще разговаря с Лозан Панов

Обсъждат взаимодействието между властите в страната

Реформата не е в дълбочина, реформата в съдебната власт не се е състояла, посочи пред медиите съдия номер 1. Панов иска структурна реформа в съдебната власт, за да може прокуратурата да не е безконтролна и безотчетна. Прокуратурата трябва да бъде независим орган равно отдалечен от всички власти, смята председателят на ВКС.

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Това е в правомощията на Румен Радев

Той припомни, че в момента прокуратурата е част от съдебната власт. Президентът Радев проявил разбиране и обяснил, че ще преговаря по темата съдебна реформа и с другите участници в съдебната власт - и с правосъдния министър Цецка Цачева, и с вицепремиера Екатерина Захариева.