Окръжната прокуратура в Бургас протестира срещу решението на съда за признаване на споразумението на Димитър Желязков - Митьо Очите и иска към присъдата му "лишаване от свобода" да бъдат добавени още две и половина години.

Прокурорите очакват да бъде насрочена дата за делото, съобщава БиТиВи.

Бургаският окръжен съд призна споразумението на Желязков на заседание на 20 януари. Споразумението на Димитър Желязков обедини няколко негови присъди. Той се призна за виновен и му бе определено общо наказание от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода.

Според бургаските магистрати одобреното трето и последно споразумение между Митьо Очите и прокуратурата за присъда от 4 години и 10 месеца затвор е законосъобразно, не противоречи на морала и е в пределите на максималното наказание.

Адвокатът на Желязков Илиян Василев заяви, че клиентът му неоснователно е задържан в затвора. По думите му присъдата на Желязков е била просрочена и той е трябвало да бъде пуснат на свобода още преди два месеца.

Прокурорът обаче каза, че при сегашното стечение на обстоятелствата Очите няма да бъде освободен и според него има още да излежава от присъдата си.

На 22 април 2010 година Бургаския окръжен съд осъди Димитър Желязков на 4 години и десет месеца лишаване от свобода по делото за пране на пари. Като обвиняеми в процеса за пране на пари в особено големи размери бяха привлечени майката на Желязков - Станка, вуйчо му - Иван и жената, с която Желязков живее на семейни начала Антигона.

Това обаче стана чрез извършено престъпление, за което има влязла в сила присъда по член 321 от НК като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.