Съучастничката на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска е била задържана в България на 8 юни 2021 година по искане на САЩ от март 2021 г. Това обяви на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Христо Кръстев.

Дилкинска е екстрадирана на 20 март 2023 г. от служители на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието на упълномощени служители на американските власти на летището в София.

Във времето от ареста през юни 2021 г. до екстрадицията, тя е била задържана под стража, а след това и под домашен арест. Екстрадирана е след решение на съда.

Продължителното време от задържането до екстрадицията прокурор Кръстев обясни с искане на документи и информация от САЩ по разследването срещу Дилкинска. За нея е била издадена червена бюлетина за издирване още през март 2021 г. 3 месеца по-късно е задържана у нас. Ако бъде призната за виновна Дилкинска може да получи до 20 години затвор.

Екстрадираха в САЩ съучастничка на Ружа Игнатова

Екстрадираха в САЩ съучастничка на Ружа Игнатова

Ирина Дилкинска е обвинена в измама и пране на пари

Разследването срещу Ирина Дилкинска от OneCoin е за измама и пране на пари. На територията на САЩ са били изпратени съобщения чрез телевизия и радио, че ако се инвестира в криптовалутата ще се постигне доста голяма доходност, обясни Кърстев.

У нас няма дела срещу нея.

Други производства за екстрадиция спрямо българи няма у нас по разследването OneCoin Христо Кръстев уточни, че в Софийска градска прокуратура няма информация дали в България са регистрирани кухи фирми, през които да са минавали пари. СГП няма данни и Дилкинска да е имала помагачи в България.

По-рано от САЩ съобщиха, че Дилкинска вече е предадена и ще се яви пред съдия там. Според разследването е участвала в регистрация на фирми, през които са минавали парите от измамите по схемата OneCoin. Ружа Игнатова се издирва, а в САЩ е подсъдим брат й Константин.

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Европол разследва изтичането на информация