Окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла като обвиняем бившия кмет на Хасково Георги Иванов.

Обвинението е за това, че е разрешил разрушаване на сграда, която е била паметник на културата.

Обвинението е за престъпление по чл. 278б ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс. На Георги Иванов му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв. 

Сградата на затвора на ул. „Дунав“, кв. 44  е премахната през месец май 2015 година, малко след като на 14 май Георги Иванов е издал заповед № 514.

Хасковският затвор е построен през 1892 г. със застроена площ 417 кв.м. Според представените документи, постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Тя е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник - бр. 36 от 1970 г.

На Георги Иванов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на пет хиляди лева.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, разследването е било възложено на Окръжната прокуратура в Пловдив и се извършва от екип следователи от същата прокуратура.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура.