Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина.

На Мургина са повдигнати 4 обвинения: две престъпни деяния по служба, принуда по отношение на данъчен служител и последното - потвърждаване на неистина в писмена декларация пред Сметната палата.

Първото престъпление се отнася за периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г., когато в качеството си на длъжностно лице, Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на служебно лице - директор на офис СДО при ТД на НАП - София.

За времето от 16 юни 2006 г. до 20 юни 2006 г в същото си качество Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни писмени указания на друго служебно лице - главен инспектор по приходите при ТД „Големи данъкоплатци и осигурители"- гр. София.

Третото престъпно деяние се класифицира като принуда. Мургина е употребила заплаха спрямо териториален директор на ТД на НАП - Силистра, целяща подаване молба за напускане от страна на служителя.

Ако бъде призната за виновна Мария Мургина може да получи присъда от 3 до 10 години лишаване от свобода - най-тежкото наказание, предвидено в закона е по третото обвинение.

Припомняме, Мария Мургина подаде оставка след сигнал на Яне Янев за източване на ДДС чрез схеми покровителствани от НАП. Тогава се появи и информация, че Мургина е била разследвана и от ДАНС, но това не бе официално потвърдено.

От момента на началото на разследването до официалното повдигане на обвинения минаха повече от 12 месеца.