Софийска апелативна прокуратура е отменила отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода "Турски поток" на територията на България.

С постановление на Софийска апелативна прокуратура той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон.

Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка - кога това се е случило не се посочва. Също не се посочва и кога е постановен отказът от образуване на производството.

Припомняме, продължението на "Турски поток" в България, още наричано "Балкански поток", бе завършено официално през януари 2021 г. Проектът бе осъществен от "Булгартрансгаз".

Прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление след като няколко месеца властта извършваше проверка. Това е първата информация, която се появява официално за това.

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Нарушения на ЗОП, на екозаконодателството, на КТ

От проверката на МС бяха установени нарушения на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Сезирани бяха МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия

Преди половин година вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че ДАНС и прокуратурата проверяват дали изграждането на Балкански поток е бил част от плана на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Не стана ясно обаче дали това е част от конкретно производство. 

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

Според Антикорупционния фонд има огромни съмнения за скрити геополитически цели

Преди тази проверка в МОСВ бяха открити четири джипа на саудитския консорциум "Аркад" (фирмата, строила газопровода "Балкански поток" - "Турски поток" - б.р.). Предоставени са за ползване до края на 2022 г. с договори, подписани от предишния екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, който дори е ползвал лично един от тях. Друг джип е ползван от съпруга на PR на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова.