Софийската апелативна прокуратура протестира присъдата, постановена от градския съд, спрямо британския гражданин Мейсън Кристофър, съобщиха от обвинението.

Става дума за 4-те години, дадени на Мейсън за убийството на 19-годишния Емил Ботев, извършено в училищен двор в квартал "Горубляне".

Съдът призна подсъдимия за виновен по обвинение за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

4 г. затвор за британеца, убил 18-годишния Емил

4 г. затвор за британеца, убил 18-годишния Емил

Убийството било извършено при неизбежна самоотбрана

Държавното обвинение счита, че решението е неправилно и съдът е допуснал нарушения при оценката. Според обвинителите, магистратите са приели, че е имало нападение от страна на Емил Ботев, а подсъдимият действал при условията на неизбежна отбрана.

Според съда последвалото преследване от групата на Емил и предприетото от тях нападение се явяват противоправни.

Този извод би бил верен, ако точно в този момент пострадалият Ботев е бил в тази група и осъществил някакви действия по нападение, се казва в документа на обвинителите. Според тях фактическата обстановка обаче е друга. Емил Ботев не е участвал в нападението, а в един по-късен момент излязъл от автомобил и хукнал след отдалечаващия се Мейсън.

Шествие за убития Емо поиска доживотен затвор за англичанина

Шествие за убития Емо поиска доживотен затвор за англичанина

Близките му се заканиха да следят всяка стъпка на правосъдието

Ботев бил гол до кръста и не носел нищо в ръцете си. От факта, че той е тичал след него не може да се извлече категоричен извод, че е целял нападение.

Ако Мейсън действително е бил уплашен и се страхувал за живота си, остава без отговор въпросът защо не продължил на бяга, а се обърнал, изчакал Ботев и насочил нож към него, след което му нанесъл четири удара, смятат обвинителите.

Прокурорът счита, че ако съдът направи правилна оценка на доказателствения материал, то би стигнал до друг извод, а именно, че Мейсън Кристофър е осъществил умишлено убийство.

В протеста се предлага ВКС да отмени постановеното съдебно решение и да върне делото за ново разглеждане на друг състав на апелативния съд.