Софийската районна прокуратура нареди кметовете на райони при Столичната община и началниците на районните управления при СДВР да преценят дали трябва да се въведе контролен режим чрез пропускателни пунктове, за да се спазват мерките, разпоредени от кризисния щаб срещу коронавируса.

Действията на прокуратурата са във връзка със сигнали за струпване на групи от хора в ромските квартали на София, които демонстрират нежелание да спазват въведените ограничения.

Указано е също при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им, а при евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по ЗМВР и налагане на глоба.

Въвеждат пропускателен режим и в ромския квартал в Казанлък

Въвеждат пропускателен режим и в ромския квартал в Казанлък

Влизането и излизането в махалата ще става само през една улица

При възложената от прокуратурата проверка трябва да се установи и какви са конкретните мерки за предотвратяване струпването на групи от хора в посока от и за съответния квартал, взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на коронавируса за живущите в квартала, както и какви действия са предприети по отношение на живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. "рискови държави" и за контактни лица.

Припомняме, заради коронавируса от днес са извънредни мерки в ромския квартал на Казанлък.

От вчера в новозагорския квартал "Шести" също е въведен пропускателен режим по настояване на общинския кризисен щаб.

И в ромския квартал "Надежда" в Сливен вече има постоянно полицейско присъствие.

Постоянно полицейско присъствие в ромския квартал в Сливен заради коронавируса

Постоянно полицейско присъствие в ромския квартал в Сливен заради коронавируса

Въведен е пропускателен режим