Прокуратурата започна проверка за манипулация на машинния вот на предсрочните парламентарни избори през октомври, съобщават от прокуратурата.

Държавното обвинение се самосезира след изявления на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Георги Свиленски, направени по време на дебата за промените в Изорния кодекс. 

Прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката цели да установи дали са налице достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, който да попада в обхвата на предметната компетентност на СГП.

Проверката по случая е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).  Указано е извършването на конкретни действия, свързани с процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена, уточняват от държавното обвинение.

Дебатът за Изборния кодекс започна от 52 изказвания по заглавието
Обновена

Дебатът за Изборния кодекс започна от 52 изказвания по заглавието

ПП с процедурно шоу преди това ядосаха председателстващия Йордан Цонев