Окръжната прокуратура в Пазарджик разследва кмета на Белово Костадин Варев и началника на общинската служба „Замеделие" в град Септември Анета Кечева за съставяне на документи с невярно съдържание.
Срещу Варев е образувано и досъдебно произвоство за престъпление по служба и за сключване на неизгодни сделки.

Разследването започна след поредното разследване на медии за незаконни сделки с общинска земя или нагласени тръжни процедури и конкурси. Журналистическото разследване твърди, че община Белово е продала на безценица 30 хил. декара общинска земя на една фирма.

Според разследването на прокуратурата, през месеците юли и август на 2014-та година, при условието на продължаващо престъпление, Костадин Варев и Анета Кечева са съставили пет констативни протокола за трайно ползване на 222 имота в землищата на Белово и няколко околни села, без да е извършена проверка на място.

Според държавното обвинение, кметът на Белово е поискал преобразуването на 150 публични общински имоти в частна собственост, с цел да набави облаги за себе си и за фирмата „Българско земеделско производство" ООД, със седалище София.

Варев е продал на фирмата имоти на безценница, с което е ощетил общината. Фирмата е платила 2 милиона лева за над 33 хиляди декара земи, които по-късно е ипотекирала в банка за над 10 милиона лева. Разследват се и продажбите на още 281 имота.

От прокуратурата уточниха за БНР, че в хода на разследването ще бъдат направени техническа-софтуерна, съдебно-оценъчна и икономическа експертизи. Ще бъдат изискани и фотокарти на землищата, направени чрез сателитни снимки.

В подписка жителите на Белово настояват за отстраняването на Костадин Варев от поста му, за да не пречи на разследването.