Побой над Благомир Станев - кмет на село Белгун, община Каварна, разследват в Окръжната прокуратура в Добрич, съобщи БНР.

Боят е станал в нощта на изборите за нов парламент. Местната полиция проверява подадена жалба от потърпевшия и още петима. Станев бил обвиняван, че като издигнат и подкрепен от ГЕРБ не е контролирал вота, а резултатите са незадоволителни за партията. Кметът твърди, че е бил принуден да подаде заявление за напускане на партията.

В жалбата пише, че на 5 април, около 4 часа сутринта в офиса на ПП ГЕРБ в Каварна кметът на селото Благомир Станев е бил пребит в присъствието на председателя на Общинския съвет в морския град Йордан Стоянов. Според кмета подстрекател на побоя е председателят на Общинския съвет.

Благомир Станев е кмет на село Белгун от 2019 г., издигнат от коалицията ГЕРБ/СДС. Часове след края на парламентарните избори на 4 април, той е събуден в ранните часове на 5 април от двама души в дома му. Двамата му казват да отиде с тях в офиса на ГЕРБ в Каварна, за да отпразнуват победата

828 628 гласа или 26.14% за ГЕРБ при 100% протоколи в ЦИК
Обновена

828 628 гласа или 26.14% за ГЕРБ при 100% протоколи в ЦИК

За втората формация "Има такъв народ" гласовете са 562 005

Поканиха ме да седна на един от диваните и започнаха веднага да ме удрят заради резултатите, разказва Станев.

Първоначално Благомир Станев решава да си замълчи за случая, но после разбира, че не е единственият малтретиран и подава жалба до прокуратурата.

Освен настоящия кмет, позвъняване от председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов в ранните часове на 5 април е получила и бившият кмет и настоящ общински съветник Нина Ставрева. По думите ѝ, на нея ѝ е било препоръчано да мине в редиците на ГЕРБ, за да се прекратят делата срещу нея.

Позвъняване е имало в същата нощ и на друг от общинските съветници в Каварна Красимир Кръстев, който обаче не вдига заради късния час.

От своя страна председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов отрече да е извършвано насилие над Благомир Станев.

Борисов не иска да е депутат и да има имунитет

Борисов не иска да е депутат и да има имунитет

Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана - срутиха се те, изтъкна премиерът

Той не отхвърли твърдението, че е бил в офиса на ГЕРБ, като каза, че присъствието му в централата е съвсем логично в нощта на изборите, когато се посрещат резултатите и застъпниците. Съвсем нормално е да бъда там, наред с редица колеги, каза Стоянов. Той не желае да коментира обвиненията, докато не приключи разследването по случая.

Битият кмет Благомир Станев е присъединил към жалбата си и медицинско свидетелство, в което са описани редицата му наранявания.