Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че в периода 2021 г. до 05.07.2022 г. при условията на продължавано престъпление длъжностни лица от структура на МВР са нарушили служебните си задължения с цел набавяне на лична облага, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

СГП потвърди, че става въпрос за няколко служители, които са злоупотребявали със служебното си положение. От прокуратурата не дадоха информация, дали сред въпросните служители е и Симона Радева, която бе посочена като човека, помогнал на Георги Семерджиев да се укрие след катастрофата, която причина през изминалата седмица.

Имената на служителите и това какви облаги са получили те от действията си са обект на разследване и в момента СГП не може да даде повече информация по случая.

Прокуратурата разследва служители на МВР за покровителство над Георги Семерджиев

Прокуратурата разследва служители на МВР за покровителство над Георги Семерджиев

Наблюдаващият прокурор е установил данни във връзка с евентуално нарушаване на служебните задължения

Досъдебното производство е образувано след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Георги Семерджиев дело за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което е причинена смъртта на две лица. Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.

СДВР образува дисциплинарка срещу полицайката Симона Радева

СДВР образува дисциплинарка срещу полицайката Симона Радева

Служителката временно е отстранена от длъжност