Пет души са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, имотни измами, лихварство и проституция. Припомняме, че в понеделник бяха задържани 14 при спецоперация в четири столични квартала - "Христо Ботев", "Враждебна", "Левски-Г", "Дружба" и "Димитър Миленков".

На брифинг пред журналисти изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова обясни, че всички са задържани до 72 часа и днес предстои да бъде разгледана мярката им за неотклонение.

И петимата са с регистрирани множество криминални прояви, но и осъждани за престъпления против личността.

Престъпната група функционирала от началото на 2014 г. до настоящия момент и била създадена с користна цел за рекет, имотни измами, лихварство и проституция. Престъпната група играела с частни съдебни изпълнители. Тя била с двама основни лидери, като единият от тях бил мозъкът на престъпната схема.

Освен това били установени и 20 човека, които подпомагали престъпната дейност, сато голяма част от тях станали свидетели

14 задържани при обиск на 20 адреса в столични квартали
Обновена

14 задържани при обиск на 20 адреса в столични квартали

Иззети са 3 автомобила, газов пистолет, злато и т.н.

Прокуратурата има данни, че престъпната група е имала "чадър" в Пето районно полицейско управление. Като мотив за съмнението за "чадър" от държавното обвинение и ГДБОП посочиха, че били изпратени на грешен адрес по време на претърсванията и изземванията.

Общо 57 са извършените претърсвания и изземвания. Приобщени са голям обем доказателства, пари, ценности, компютърни конфигурации и три луксозни автомобила. Общо 43 души са разпитани в качеството им на свидетели.

Екип от наблюдаващи прокурори все още извършват дейности по разследване. Жертвите на престъпната група били много и тепърва се установяват.

Директорът на ГДБОП Любомир Янев обясни, че в началото на тази година постъпила информацията за престъпната група, като били проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия. Изключително трудно е в самото разследване да бъдат мотивирани хората да свидетелстват, защото изпитват страх, посочи той.