Прокуратурата ще изиска резултатите от данъчната проверка на НАП за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев. Това каза в отговор на журналистически въпрос говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя посочи, че главния прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал въз основа на публикация на Бивол.

Припомняме, тази сутрин депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев подаде оставката си, след като от БСП излязоха с остра декларация.

"Главният прокурор се самосезира за публикация в Бивол за данъчно престъпление по чл. 255 А ал. 2 от НК", посочи Арнаудова и уточни, че става въпрос за сключване на сделка с търговско предприятие с цел избягване на плащане на данъчно задължение в особено големи размери.

Арнаудова обясни и че по електронната поща е постъпил анонимен сигнал, в който се споменавало и пътнотранспортното произшествие, за което депутатът Гамишев е получил две години лишаване от свобода. В сигнала са изложени различни факти за семейството на народния представител, за неговите близки, за снаха му. Засегната била и темата, как преди да стане депутат от ГЕРБ, Гамишев продал търговското си дружество на трето лице, а то имало от своя страна данъчни задължения в размер на 200 хиляди лева.

И главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че прокуратурата се е заела с депутата Димитър Гамишев, като след като НАП го провери, държавното обвинение отново ще анализира случая. Ако твърденията за гербера се потвърдят, ще се стигне до наказателно преследване, се закани Цацаров след заседанието на вътрешната комисия и комисията за контрол върху службите.

Ние ще търсим фактите, увери той.