Наказателното производство, което Христо Иванов коментира на пресконференция на 20 април, четвъртък, се отнася до документално престъпление - съставяне на неистиснки официален документ, съобщи прокуратурата.

Установено е, че заповедите на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители са фалшиви. Те не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице.

Припомняме, на 20 април, по време на пресконференция, организирана от ПП "Да България", г-н Христо Иванов беше запитан относно досъдебно производство в прокуратурата, според което той е подписал заповеди за прекратяване на служебни правомощия на държавни служители. В отговор той заяви, че съществува практика да се вадят производства в неудобни моменти. Той посочи, че това наказателно производство е напълни необяснимо. "Никой от засегнатите в тези заповеди, нито аз като техен автор, нито хората до които се отнасят са оспорили тяхното съдържание...Така че това всичко е абсолютен абсурд. Единственото, което мен ме интересува е колко часа прокурорско време, платено от данакоплатците, е отишло за тия тотални глупости", разгласи тогава лидера на "Да България".

В този случай отговорността за извършеното престъпление носи лицето, подписало заповедите от името на министъра на правосъдието.

В писмо от прокуратурата съобщиха, че не са необходими дори правни познания, за да се направи извода, че г-н Иванов не може да носи отговорност за такова документно престъпление. Според прокуратурата той не е автор на неистинските заповеди и в този смисъл дейността му като бивш министър на правосъдието не е предмет на разследване.