Районната прокуратура в Казанлък е започнала проверка за схема на трафик на български бебета в Гърция.

Прокуратурата се е самосезирала сред разследването на „Нова телевизия”, в което се разказва за поръчково забременяване и продажба, така и евентуално за продажба на новородени деца като донори на органи.

Проверката е разпоредена по реда на чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт и е с оглед събиране на данни за престъпление по чл. 159а ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за трафик на хора с цел продажба на новородени деца. 

Наблюдаващият прокурор е постановил да се установи самоличността на бременните жени, за които се посочва, че са от гр. Казанлък, както и на лицата, които са ги приемали в Гърция и съдействали за т.нар. „продажба“ на новородените им деца.

Проверката ще уточнява и при кои лични лекари и акушер-гинеколози бременните жените са посещавали консултации. Лекарите ще трябва да представят информация за извършваните прегледи, термина и данни за настъпило раждане.

От районната прокуратура в Казанлък евряват, че ще потърсят съдействие от международни служби и властите в Република Гърция.

Проверката е възложена на служителите от РУ на МВР-Казанлък и трябва да приключи в кратък срок.