Двама мъже и жена ще бъдат съдени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна.

Мъжете са на 48 години, с инициали И.С., и на 59 години, с инициали В.К. Жената е 41-годишна и инициалите й са Б.Б. Те са предадени на съд за това, че са участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества в периода от октомври 2021 г. до юни 2022 г. По-младият мъж и жената са привлечени към наказателна отговорност и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително с цел разпространение, при условията на продължавано престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата мъже са познати на прокуратурата и МВР. Те са осъждани за различни престъпления, включително и свързани с наркотици. Единият живеел във Варна, а другият в София, като и двамата продължавали да се занимава с престъпна дейност, въпреки присъдите.

До есента на 2021 година жената живяла основно в София, но след това се върнала в родния си град Варна. От години тя употребявала дрога и в един момент решила, че може да започне да продава наркотици, за да си набавя допълнителни финансови средства. Тя познавала двамата мъже отдавна и имала доверени отношения с всеки от тях. В изпълнение на плана си, жената редовно пътувала до София, откъдето се снабдявала със забранени вещества от 59-годишния, пренасяла ги до Варна и там ги продавала с помощта на другия мъж.

Заловиха варненски наркодилър навръх Нова година

Заловиха варненски наркодилър навръх Нова година

Иззети са 250 грама кокаин и 50 000 лева

Групата нямала организатор и определен шеф. Тримата съгласували действията си, разпределяли печалбите си и всеки изпълнявал своята роля. Жената била координатор и куриер, по-възрастният мъж бил основният доставчик на наркотици за групата, а 48-годишният се занимавал основно с продажбите. Наркогрупата действала от октомври 2021 година до 16 юни 2022 година, когато при спецоперация под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна тримата били задържани.

В жилището на И.С. във Варна били намерени и иззети 24,28 грама метамфетамин (изестен у нас и като пико - б. р.), 2,94 грама марихуана и електронна везна. В жилища, обитавани от Б.Б. в град Варна, село Приселци и в град София били намерени и иззети 8,85 грама гъби, 3,19 грама амфетамин, 81,21 грама метамфетамин, 43 таблетки екстази, 11,07 грама марихуана, две електронни везни, мелница, седем мобилни телефона. В дома на В.К. в София били намерени две електронни везни със следи от марихуана по тях.

Предстои Окръжият съд да насрочи дата за разглеждане на делото.