Прокуратурата започва проверка по материалите от комисията за контрол на ДАНС, съобщи БТА, позовавайки се на източници в Съдебната палата.

Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова заяви, че материалите са пристигнали във ВКП и вече са пратени по компетентност в градската прокуратура. Проверката обаче ще се осъществява под прекия надзор на директора на националното следствие Бойко Найденов.

В края на миналата седмица председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов каза, че освен главния прокурор ще бъде сезиран и вътрешният министър. Причина за това е, че информационното дело "Галерия" е започнато незаконно, обяви тогава Костов.

Според доклада на комисията без основание е било поискано прилагането на специални разузнавателни средства спрямо Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов-син, а бившите служители на ДАНС Алексей Петров и Велин Хаджолов са подложили на психологически натиск Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски и Йоргос Пецас.

От прокуратурата посочиха още, че ще бъдат изискани материалите по разработките както от МВР, така и от ДАНС, тъй като те не са приложени към документите от парламентарната комисия.