Твърденията на защитата на Гергана Червенкова, че обвиненията срещу нея са скалъпени не отговарят на истината.

Това е категоричната позиция, с която излезе прокуратурата, ден след интервюто на адвокат Гачо Груев, в което твърди, че обвиненията на американската прокуратура срещу Гергана Червенкова са „скалъпени и изфабрикувани" при посещението на българска делегация в САЩ „със съдействието" на зам.-главния прокурор Ася Петрова.

В интервюто адвокат Груев призовава за това „да бъде търсена отговорност" от заместничката на Сотир Цацаров.

Искането за екстрадиция на Гергана Червенкова е отправено с дипломатическа нота от 29 януари 2013 г. в съответствие с Договора за екстрадиция между правителствата на двете страни. На 23 юли 2013г., с нова нота САЩ оттеглят това искане „по прокурорски съображения",припомниха от прокуратурата.

Отделен е въпросът за съответствието на направените от адвокат Груев коментари със същността и целите на екстрадиционното производство, както и това, че по време на въпросното посещение в САЩ Ася Петрова е заемала длъжността окръжен прокурор на гр.Шумен, пишат в съобщение до медиите от държавното обвинение.

Оттам припомнят и че отправеното искане за екстрадиция е в правомощията единствено на молещата държава (в случая САЩ) и подобни изявления и призиви за „търсене на отговорност" са абсолютно безпочвени.

Припомняме, Гергана Червенкова беше заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Жената работила в сайт за онлайн търговия с лекарства на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД". Тя е обвинена, че като финансов мениджър към английската фирма, е съпричастна към група за незаконна онлайн търговия с лекарства и разпространение на наркотици.

Докато чакаше решението на съда й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд я пусна от ареста под гаранция от 1000 лева. На 25 юли Апелативният съд прекрати производството за екстрадиция срещу Гергана Червенкова, след като по-рано САЩ оттеглиха искането си. Посочва се, че оттеглянето е отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата.