Варненска окръжна прокуратура извършва проверка във връзка със смъртта на 14-годишно момиче, починало тази сутрин в болница „Света Марина" във Варна.

Говорителят на окръжната прокуратура в града - прокурор Радослав Лазаров, съобщи, че случаят е докладван на дежурния прокурор Станислав Станев. Заведено е дело по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост от страна лекар.

В Районната здравна инспекция сигнал за този инцидент не е подаден, допълни директорът д-р Светла Станева. Тя обясни, че най-вероятно по случая ще бъде извършена проверка и от страна на здравната инспекция.

От пресцентъра на болницата съобщиха, че 14-годишно момиче е починало в 7.30 часа тази сутрин, въпреки проведеното адекватно и с пълен обем лечение, включително и оперативно. При извършената аутопсия от патоанатоми и съдебен лекар е установено, че смъртта се дължи на внезапно настъпила сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, което няма причинно-следствена връзка с проведено лечение.

Миналата сряда 14-годишната Джансу от Суворово получава болки в корема и повръщане. В болницата Света Марина във Варна я оперират от апендисит и махат киста от единия яйчник. Момичето е изписано в добро състояние.

В събота обаче колабира и родителите й я връщат в болницата, където е оперирана за втори път. Вчера Джансу била на обезболяващи, а майка й не можела да я събуди. Детето било обляно в студена пот.

Родителите извикали медицинска сестра, но тя заявила, че всичко е нормално. Джансу починала минути по-късно.

Семейството обвинява лекарите в некомпетентност.