Прокурори обвиниха и поискаха 72-часов арест на Валентин Велев - В.В., кандидат за депутат, заради отглеждан канабис, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият В.В., който беше регистриран като кандидат за народен представител на предстоящите в неделя 14 ноември 2021 г. избори, се яви днес в Софийска градска прокуратура (СГП). Той дойде за да му бъде предявено повдигнатото обвинение и да бъде разпитан в качеството на обвиняем, както и да бъде запознат с определената му мярка за процесуална принуда.

След разследване на базата на събраните доказателства главният прокурор на Република България внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) мотивирано искане за привличане като обвиняем и за задържане на В.В. След решение на ЦИК наблюдаващият прокурор състави постановление за привличане на В.В. като обвиняем и за ареста му до 72 часа.

Досъдебното производство по случая е образувано на 04 ноември 2021 г. Тогава в гр. Сливен В.В. без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) В.В. е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества от рода на конопа с общо тегло 1611.03 грама и на обща стойност 9666.18 лева и е отглеждал общо 23 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените в ЗКНВП правила.

ЦИК отне имунитета на Боян Расате

ЦИК отне имунитета на Боян Расате

Решението беше взето по искане на главния прокурор Иван Гешев...

Наблюдаващият прокурор в СГП предяви постановлението за привличане в качеството на обвиняем на В.В. в присъствието на служебно назначен защитник, като им даде възможност да се запознаят с пълното му съдържание.

При разпита обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Припомняме, това е вторият кандидат депутат с отнет имунитет за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември. Другият е с обвинение за участие в схема за издаване на фалшиви сертификати и мярка "подписка".

Прокуратурата иска от ЦИК да снеме имунитета на кандидат-депутат заради фалшиви сертификати

Прокуратурата иска от ЦИК да снеме имунитета на кандидат-депутат заради фалшиви сертификати

Имало доказателства за неговото участие