Прокуратурата образува досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, съобщава БТА.

Разследването засега е срещу неизвестен извършител, но става дума за сигнала, който Коалиция за България подаде в прокуратурата за огласен от министъра на финансите Симеон Дянков документ, подписан между БНБ и предишното правителство.

Припомняме, преди около половин година парламентарната група на Коалиция за България подаде сигнал до прокуратурата, че министър Дянков съзнателно е разгласил класифицирана информация за секретно споразумение между правителството и БНБ в областта на банковата система.

Споразумението е за подпомагане на банки в условия на финансовата криза и прехвърляне на средства от държавния резерв към търговски банки.

След това Дянков излъгал, че го е декласифицирал и после споразумението е пристигнало в секретната секция на парламента.

Министър Симеон Дянков и Министерството на финансите няма да коментират оповестената информация за образувано досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация, докато не завършат процесуално-следствените действия и компетентните органи не приключат своята работа.

Преди време, когато на Сергей Станишев бе повдигнато обвинение за неправилно боравене с класифицирана информация, той заяви, че по сигнала срещу Дянков не е работено дълго време.

Проверката по досъдебното производство е започнала по сигнал на Светлозар Николов, председател на Асоциацията на българския бизнес от Варна и допълнителен сигнал е постъпил от Атанас Мерджанов, депутат от Коалиция за България.

Това каза градският прокурор Николай Кокинов и подчерта, че осъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител, член на Министерския съвет.

Той обясни, че производството се води заради това, че неизвестният по думите му все още член на МС поради неспазване на "нормативните изисквания" за работа с класифицирана информация е станал причина да изтече информация, която представлява държавна тайна.

Николай Кокинов заяви, че на този етап срещу Симеон Дянков няма обвинение, делото се води срещу неизвестен извършител.

Градският прокурор на София не конкретизира за какво е била изнесената информация.