Прокурори във Варна оспорват присъдите на двама подсъдими за опит за убийство в дискотека, съобщават от прокуратурата.

Внесен е протест в Апелативния съд срещу произнесените от Варненския окръжен съд присъди по отношение на 39-годишен мъж и 20-годишен мъж. Те са били предадени на съд за опит за убийство на охранител в увеселително заведение, който е станал на 28 януари 2018 година.

Прокуратурата настоява двамата подсъдими да бъдат признати за виновни по обвиненията, за каквито престъпления са били повдигнати пред първата съдебна инстанция, както и за налагане на по-тежки наказания спрямо тях.

През изминалата седмица съдът във Варна е признал 39-годишния мъж за виновен в това, че на 28 януари 2018 г., по хулигански подбуди се опитал умишлено да умъртви охранител в дискотека във Варна.

Съдът го е осъдил на лишаване от свобода за срок от седем години и половина, която ще бъде при първоначален строг режим. 39-годишният мъж ще трябва да заплати сумата от 35 000 лв. на пострадалия, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Другият подсъдим по делото също е бил признат за виновен за това, че като непълнолетен тогава, но разбиращ извършеното и ръководещ се от постъпките си, на същата дата през януари 2018 година е извършил непристойни действия.

Младият мъж е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване. Към това наказание е било добавено и обществено порицание.

Съдът накрая е оправдал 20-годишния мъж, заради това че се е опитал умишлено и по хулигански подбуди да умъртви охранителя във варненското заведение в съучастие с другия мъж. Отхвърлен е бил и предявения срещу него граждански иск за обезщетение.

Случаят е станал публично известен във Варна, защото пред очите на многобройни посетители са извършили тежко престъпление.

Въпреки непълнолетието си тогава, младият мъж бил чест посетител на нощния бар, а другият не пропускал да създаде проблеми при всяко свое посещение там. Ходел винаги въоръжен и никога не позволявал да бъде проверен на входа на заведението, както и в нощта на извършеното тежко умишлено престъпление.

Причината за тяхната агресия е, че при скандал с друга компания те били изведени от заведението. Там ученикът и неговият приятел насочили агресията си към охранителя, който ги съпровождал. Непълнолетният държал за краката охранителя, а приятелят му размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния потърпевш. Един от ударите попаднал близо до сърцето.

След това те избягали, но малко след това екип на полицията успял да задържи непълнолетния, а другият се укрил. Той бил задържан през май 2018 година, когато отказал да се подчини на разпорежданията на полицаите, предизвикал гонитба и предупредителна стрелба.