Прокурорите гласуват повторно за свои представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС).

До повторния вот се стигна, след като вчера нито един от 12-те кандидати не събра повече от половината от действителните гласове, каквото е законовото изискване.

Прокурорите не успяха да изберат свой представител във ВСС

Прокурорите не успяха да изберат свой представител във ВСС

Изборът продължава в неделя

На втория тур прокурорите избират отново между всички кандидати. 12-те кандидати се борят за общо 4 места в кадровия орган.

Право да гласуват имат 1503 прокурори от страната, като 1377 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване чрез интернет.

Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите достигна 77,18 % в 18 часа.

В края на изборния ден своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Пламен Найденов - административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник, Евгени Иванов - прокурор във Военно-апелативна прокуратура и Мери Десюва Найденова - прокурор във Върховна административна прокуратура

Започна преброяването на хартиените бюлетини от Секционна избирателна комисия № 1.

Към 16 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 69,86 %. Електронно гласувалите са 987, а с бюлетини-63.

63,14% е избирателната активност към 14.00 ч. Общо гласувалите до момента са 949 прокурори. Мнозинството от тях са гласували електронно - 892 прокурори. Само 57 души са гласували с бюлетини до момента. 

Активността е малко по-ниска в сравнение с вчера. 

Ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.