Огромна част от промените в Конституцията са противоконституционни и са вредни за обществото. Промените в Основния закон няма да доведат по-добро развитие на съдебната система, няма да доведат до по-добро качество и няма да доведат до повече справедливост за гражданите. Това заяви пред БНТ Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите.

Тази седмица се очаква решението на Конституционния съд за промените в Основния закон, които бях гласувани от 49-то Народно събрание. 

Каква е съдебната реформа, която се прокламира в момента? Съдебната реформа се използва за едно смокиново листо, за да се правят безобразия в държавата. Какво ще правим, ако съдебната реформа приключи, запита Николов.

Той обясни, че в една правова държава всички трябва да имат доверие на съдилищата. Конституционният съд трябва да гарантира, че приетото законодателство е законосъобразно, посочи Николов.

По думите му трябва да се подобри работата по конкретните дела - да се подобри наказателния процес, наказателното материално право, за да може служителите, които работят в правоохранителния сектор да работят по-ефикасно и по-добре. Промените в Конституцията поставят под угроза автономността на прокуратурата, продължи да критикува Владимир Николов.

Той добави още, че Асоциацията на прокурорите са били заблудени, а сега маските са паднали с крайни тези, че прокуратурата трябва да бъде поставен под политически контрол. Проблемите са налице и пътят трябва да е друг. Системата на прокуратурата трябва да бъде защитавана и да се направят фини настройки, за да може да работи още по-добре, призова Владимир Николов.

"Прокуратурата се развива, оздравява, има оздравителни сили и ще се види, че това е възходящо", подчерта още той.