Членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначиха съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор и заместниците му за извършени престъпления.

Членовете на колегията за втори път обсъдиха темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), което според тях беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия не я назначи заради законовия пропуск - можела да разследва главния прокурор, но не и заместниците му. А първият сигнал беше именно срещу Борислав Сарафов като заместник на обвинител номер 1, който в момента е изпълняващ длъжността главен прокурор.

Прокурорската колегия изпрати становище до парламента, а по-късно народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му. От вчера промените са в сила, след излизането им в Държавен вестник.

Днес съдия Талева трябва да бъде назначена временно като прокурор, който единствен има право да проверява дали има основание да се разследва и повдига обвинения на главния прокурор и неговите заместници.

Даниела Талева бе избрана между 22-ма съдии, декларирали съгласие да работят по новия механизъм за контрол над главния прокурор.

В началото на юли системата за случайно разпределение на дела я посочи като първия върховен магистрат, който ще проверява дали обвинител номер едно е извършил нарушение.

Припомняме, че назначаването на Талева бе отлагано два пъти заради законови пропуски.

Пак отложиха назначаването на Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Пак отложиха назначаването на Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Прокурорската колегия на ВСС иска да се изчисти пропуск в НПК