Съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Това съобщиха от пресцентъра на Върховнит касационен съд (ВКС).

В присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова бе изтеглен жребии между 22 съдии, одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и Закона за съдебната власт.

Лада Паунова посочи, че предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи съдия Талева за прокурор. По думите й от своя страна тя ще прецени дали да образува досъдебно производство по случая или да прекрати преписката.

Когато съдия Талева бъде назначена от колегията, всички нейни висящи дела ще бъдат преразпределени на нов съдия докладчик и ще започнат отначало. Тя не може да догледа делата си, защото назначаването й като прокурор не е равносилно на командироване в друг съд, поясни Паунова.

Първата преписка, която ще бъде разгледанан от Талева, е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратура прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

МС одобри механизъм за разследване на главния прокурор

МС одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Механизмът предвижда наказателен съдия от ВКС да ръководи разследването