Министерски съвет одобри промени в НПК, с които се създава нова глава с наименование "Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или срещу негов заместник". Това стана ясно от брифинг на правосъдния министър Крум Зарков в Министерски съвет.

Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор, подчерта той. Този механизъм предвижда наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съдия, но с ранг на съдия от ВКС да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това, поясни Зарков. Този прокурор ще се назначава във ВКС и ще се определя на случаен принцип от списък с прокурори, предварително одобрен от наказателната колегия на ВКС.

Въвежда се механизъм за контрол върху този разследващ прокурор. Предвиждат се и мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор, за чието отстраняване или избор ще са достатъчни 13 гласа от пленума на ВСС, докато в момента трябват 17. Същото ще се отнася и за върховните съдии. С тези мерки отговаряме на европейските изисквания, анонсира Крум Зарков.

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори БСП ще е отново надолу, според социалиста