Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи три кандидатури в процедурата за подбор на 6 европейски делегирани прокурори за България.

Членовете на колегията са гласували с вдигане на ръка по реда на чл. 17 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор след изслушване на явилите се кандидати по азбучен ред, съобщиха от ВСС.

Василен Бенчев - прокурор в Софийска районна прокуратура, е одобрен със 7 гласа "За" и 1 глас "Против", Михаела Райдовска от Софийска градска прокуратура (СГП) - със 7 гласа "За" и1 глас "Против", а Юлиана Христова - също прокурор в СГП - с 8 гласа "За" и нито един глас "Против".

Не е проведено изслушване на кандидата Иван Кучиев от Софийска градска прокуратура, който е подал отказ от участие. Двама от кандидатите не са се явили - Бойко Атанасов - следовател в Следствен отдел в СГП, и Милко Момчев - прокурор в Софийска градска прокуратура.

Процедурата пред Висшия съдебен съвет не е финална - след като вземе своето решение, Прокурорската колегия трябва да уведоми за излъчените кандидати европейския главен прокурор чрез министъра на правосъдието.

Дават емблематичната сграда на СДС на "Раковска" на европрокуратурата

Дават емблематичната сграда на СДС на "Раковска" на европрокуратурата

Така показваме стремежа за продължаване на борбата с корупцията, според регионалния министър

Василен Бенчев има над 9 години юридически стаж, като в периода от 2013 г. до 2015 г. е младши прокурор в Софийска районна прокуратура, а от тогава и до настоящия момент е прокурор там. През 2020 г. е командирован в Специализирана прокуратура, а от 01.08.2022 г. за срок от 12 месеца е командирован да изпълнява функциите на прокурор в Софийска градска прокуратура. Има ранг "прокурор в ОП", като през 2019 г. е придобил статут на несменяемост. Притежава диплома от Софийски университет "Св. Климент Охридски" магистър по специалността "Право", придобита през 2011 г. Притежава свидетелство за чуждоезикова специализация на английски език с равнище С1 според Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа. Участвал е в семинари и обучения за корупция и корупционни престъпления, подкуп, присвоителни престъпления, наказателна отговорност за нарушения при възлагане и изпълнение на обществени поръчки, съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност, използване на данни за преследване на сложни финансови измами и корупционни престъпления, съвместни екипи за разследване.

ВСС: 8 магистрати кандидатстват за европейски делегирани прокурори

ВСС: 8 магистрати кандидатстват за европейски делегирани прокурори

От СГП, от Районната прокуратура на София и следователя Бойко Атанасов

Михаела Райдовска има над 16 години юридически стаж, като в периода от 2006 г. до 2009 г. е младши прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас, за 4 месеца през 2009 г. е прокурор там, а в периода от 2009 г. до 2010 г. е прокурор в Районна прокуратура - Бургас. От 2010 г. до 2017 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2017 г. започва работа като прокурор в Софийска градска прокуратура, като от 1 декември 2017 г. до 15 юли 2020 г. е заместник-градски прокурор, от тогава и до настоящия момент е прокурор в същия орган, като работи в отдел "Международен" на Софийска градска прокуратура. Има завършено юридическо образование в Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград. През 2010 г. придобива статут на несменяемост, а през 2020 г. е повишена в ранг "прокурор във ВКП и ВАП". Преминала е курс по юридическа терминология на английски език и притежава сертификати от семинари проведени във Франция и в Румъния.

Юлиана Христова има над 21 години юридически стаж, като професионалната си кариера започва извън органите на съдебната власт като адвокат, която длъжност изпълнява в периода от 2000 г. до 2008 г. За кратко е експерт към Инспектората на Висшия съдебен съвет, а от м. ноември 2008 г. и до настоящия момент е прокурор в Софийска градска прокуратура. Към настоящия момент работи в отдел "Международен, изпълнение на наказанията и наказателно-съдебен надзор". Има диплома за висше образование по специалността "Право" от Югозападен университет "Неофит Рилски", издадена през 1999 г. През 2013 г. е повишена в ранг "прокурор във ВКП и ВАП", а през 2014 г. придобива статут на несменяемост. Притежава С1 ниво на владеене на английски език. Присъствала е на редица семинари и обучения в България, Белгия, Германия, Франция и Румъния.