Сградата на столичната улица "Г. С. Раковски" 134, в която от началото на демократичните промени се помещаваше централата на СДС, а в последствие - и на партията на Валери Симеонов НФСБ, ще бъде предоставена за седалище на Европейската прокуратура в България.

Това е било решено в рамките на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, съобщи на кратък брифинг постфактум министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Днес правителството взе едно много важно решение - осигурихме дом на Европейската прокуратура. Обектът, който бе предоставен, е сградата на ул. "Раковски" 134. Считаме, че тази сграда ще бъде достатъчно добра, за да може да работи Европейската прокуратура така, както нашето общество очаква - да може да помогне за разкриването на част от проблемите, които, знаете, много време вече ги коментираме в България", каза Шишков.

СДС съзряха политическа атака в намерението на Крум Зарков да им вземе централата

СДС съзряха политическа атака в намерението на Крум Зарков да им вземе централата

Питат как в сграда, неремонтирана от години, ще настаняват делегирани прокурори

"Важността произтича от това, че това ще покаже пред международните институции облика на България и стремежа за продължаване на борбата с корупцията", подчерта на свой ред заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Формално сградата, която е държавна собственост, ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет, който следва да направи ремонт, преди да настани там европрокурорите.

"Да ви кажа все пак, че сградата е административна, няма да има разрешение за строеж. Ще бъде извършен само ремонт", пошегува се в края на изявлението си Шишков, оборвайки своевременно обаче и опасенията, че сградата в столичния център може да бъде съборена, а на нейно място построена друга.