Почти 6900 лева ще стане заплатата на повечето от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), ако бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), изчислява Правен свят. С поправките възнаграждението на член на съвета ще скочи с около 800 лева.

Преди дни на заседание на правната комисия по време на обсъждане на второ четене измененията в ЗСВ, депутатът от БДЦ Емил Димитров-Ревизоро изрази загриженост за приходите на съдебните кадровици, които щели да намалеят, ако ограничат парите им за участия в комисии и заседания. Това бе предложено от министерството на правосъдието.

Заради това Ревизоро даде гениалната идея – заплатите на кадровиците да бъдат приравнени с тези на тримата големи в съдебната система, а не на съдия във върховен съд, както е сега. Така, на практика, възнагражденията на ВСС скачат и те ще се превърнат в едни от най-скъпо платените чиновници. Идеята му бе радушно приета от депутати от БСП и ГЕРБ.

Сега възнаграждението на изборните членове на ВСС се формират по следния начин - заплатата им е равна на възнаграждението на съдия от върховен съд, която е 3493 лева. Върху основното възнаграждение на член на съвета се начислява и процент за прослужено време.

В съдебната система той е най-висок – 2% за всяка календарна година трудов стаж, но не повече от 40 на сто (чл. 5 от Правилата за определяне на месечното възнаграждение на изборните членове на ВСС, приети през 2007 г. от първия постоянно действащ ВСС.) Само за сравнение – процентът за прослужено време на президента е 1.6, а на депутатите – 1 на сто, припомня правното издание.

Ограничението до 40% за прослужено време не важи за магистрати, които преди 2007 г. са придобили право на клас над 40 на сто. В съвета има и членове, които получават над 50% допълнително възнаграждение за стаж.

За една година трудов стаж извън органите на съдебната власт, но на същата, сходна или със същия характер длъжност, допълнителното заплащане е 1.5%. Това означава, че ако човек е бил адвокат, класът му е от процент и половина, но ако цял живот е бил съдия и прокурор, класът е 2 на сто.

По този начин с процента за прослужено време, заплатата на член на съвета става средно 4890 лева. Към тази сума се прибавят още едни 35% - за участие в състава на комисии на съвета и за участие в заседанията на същите тези комисии. Това са още 1223 лева и с тях размерът на възнагражденията на кадровиците става 6113 лева, изчислява правното издание.

Въпреки многобройните публикации, че ВСС е постоянно действащ орган и е законово задължение на членовете му да участват в комисии и вземането на решения е част от работата им, за която получават заплата, та участието в комисии не бива да има и допълнително финансово изражение, те не се отказват от бонусите.

Ако се премахнат процентите за участия в комисии, а заплатите на изборните членове на съвета се приравнят с тези на тримата председатели на съдилища, заплатите им ще се увеличат.

Освен заплата, членовете на ВСС всяка година взимат добавка за дрехи в размер на две средномесечни заплати в бюджетния сектор. За тях има ведомствени жилища, служебен транспорт, имат служебни телефони, осигуровките им са за сметка на бюджета.