30-годишен криминално проявен мъж без книжка е прострелян със стоп патрон, след като не се е подчинил на полицейско разпореждане, съобщава БНТ.

При последвалото полицейско преследване пострадал и полицай, който е с охлузвания.

Задържаният е в болница в Хасково, където е опериран. Няма опасност за живота му. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения.

Унеформените са действали по сигнал за разпространение на наркотици.

Около 21.00 часа те се опитали да спрат за проверка колата на мъжа, но той не се подчинил. При опит да избяга няколко пъти се ударил първо в паркиран автомобил, а после и в полицейската патрулка.

"Той потегля назад, удря старшия на наряда, който пада на земята, след няколко метра прави нов опит да заобиколи патрулката и отново се удря в нея. Прави опит за бягство и са били принудени да използват помощни средства, за да го неутрализират", обясни Бончо Бонев, началник на Районното управление в Свиленград.

От прокуратурата в Хасково посочиха, че предстои да му бъде повдигнато обвинение за притежание на наркотични вещества по член 207 - за неподчинение на полицейско разпореждане и за причиняване на лека телесна повреда.

30-годишният мъж е отказал тест за наркотици. При обиск на колата му са намерени мачете и два регистрационни номера на друга кола.

От полицията допълниха, че водачът е без книжка, системен нарушител на закона, с множество санкции, включително и осъдителна присъда за каране на моторно превозно средство без книжка.

В домa му са открити 140 грама марихуана, а при личния обиск у него са намерени три пакетчета, като две от тях е с кристалообразно вещество.

Досега мъжът има няколко присъди, като последната е от 2021 г. за трафик на нелегални мигранти.