За трета поредна седмица 100-тина души се сърбаха на протест пред Висшия съдебен съвет. Около 9.00 часа протестиращите блокираха ул.„Екзарх Йосиф" и спряха движението на трамваи с номера 20 и 22.

По-голямата част от протестиращите са доведени от НФСБ. Те са предимно младежи, голямата част от тях ученици. Протестиащите скандират „Мафия", „Червени боклуци" и „Оставка" и настояват за незабавното отстраняване на Камен Ситнилски, като се заканиха, че „Всеки ден ще е така до победата".

Младежите са разпънали и десетки плакати в подкрепа на своите искания: „Трябва ли и друг да се запали заради Сатанински?", „Етичната комисия да махне Ситнилски", Ситнилски - по-голям престъпник и от Кикинов, „Вие сте позор - оставка и затвор" и „Октопода - вън от храма на Темида".

Всички отричат да е имало натиск за назначаване на Ситнилски във ВСС
Още...

След кратко увещаване от страна на полицията около 9.20 часа младежите вдигнаха блокадата и пуснаха градският транспорт да се движи свободно.

Днес ВСС трябва да изслуша члена на Съвета Камен Ситнилски и още няколко магистрати - участници в разпространен преди време разговор, в който се коментира избора на съдебни кадровици от прокурорската квота. Файлът със СРС-та представлява стенограми на разговори, в които са замесени Камен Ситнилски (член на ВСС, който бе зам.-главен прокурор), Румен Боев - бивш апелативен прокурор на Пловдив и член на съвета), Иван Ванчев - окръжен прокурор на Хасково, и Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас. В тях се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение.

Въз основа на това изслушване, Комисията ще реши има ли нарушение на Етичния кодекс от магистрата.

За изслушване пред Комисията са привикани общо шестима души, част от които минаха незабелязано покрай протестиращите на входа на ВСС. По-рано младежите обясниха, че са тук не само заради Ситнилски, а и въобще заради скандалния разговор. Оказа се, че те всъщност не познават нито Румен Боев, нито Иван Ванчев, които бяха освиркани, но не защото събралите се отвън младежи знаят кои са, а просто защото влизат в Съвета. Самият Камен Ситнилски не се появи, но той не е длъжен да го направи.

Около час след началото на протеста по-голямата част от протестиращите сгънаха плакатите си и се разотидоха, като пред сградата останаха едва 20-ина души, симпатизанти на НФСБ, които се борят срещу имотната мафия.