Роднини, приятели и съмишленици на задържания в Дубай българин Юрий Байрактаров се събраха тази вечер пред посолството на ОАЕ у нас, за да поискат освобождаването му, предаде БГНЕС.

Проявата бе организирана във "Фейсбук".

Нека да се съберем пред посолството на Обединените Арабски Емирства, за да подкрепим Юрий и неговото семейство в борбата за справедливост и за неговото освобождаване и завръщане в България! Това ще е мирна гражданска демонстрация в подкрепа на Юрий! Всички са добре дошли! Нека застанем зад Юрий Байрактаров, защото утре може всеки един от нас да е на неговото място!, се казва в призива на организаторите.

В групата Free Yuriy Bayraktarov/Свобода за Юрии Байрактаров може да бъде намерено всичко около алучая с българския гражданин.

Всичко започна на 12 ноември 2017 година. След пристигането си на летището в Дубай той е посрещнат и задържан от 15 представители на органите за национална сигурност на ОАЕ. След 8 дни без контакт с роднините му те се свързват с Интерпол, за да го намерят.

До април 2018 г. местоположението му е неизвестно, но благодарение на работата на разследващите органи от МВР на Република България, той е намерен в частен арест в Абу Даби. По-късно е преместен в държавен затвор, където е и сега.

Той е осъден на 10 години затвор без право на обжалване по обвинение в "опит за държавен преврат срещу правителството на ОАЕ" . Делото приключва на 24.12.2018 г. Разпитван е поне 2 пъти, като на сесиите за разпит няма преводач и липсва адекватна правна защита.

Байрактаров е женен, с две деца.

Здравето му с времето се влошава - той губи слуха си, има много високо кръвно налягане, болки в лявата част на главата, проблеми със зъбите, както и страда от безсъние.