Ракът може да се предотврати, но за съжаление не винаги, информира електронното издание zdrave.bg. 

Затова се налага да се говори само за намаляване на риска от развитие на това заболяване, тъй като често е невъзможно да се отстрани въздействието на вредните фактори.

Това мнение е на експерти, цитирани от Journal of the American Board of Family Medicine.

Най-голямо значение в профилактиката на онкологичните заболявания имат:

  • отказването на тютюнопушенето
  • нормализиране на теглото
  • спазването на диета
  • редовната физическа активност

    Това е първичната профилактика на рака.

Вторичната профилактика е насочена към определяне и отстраняване на предраковите заболявания и ранното отстраняване на злокачествените образувания, а също профилактика на повторно появилите се след лечение ракови образувания.

Мамографията, гинекологичните и другите профилактически прегледи, фиксирането на онкомаркерите и рисковите групи способстват за ранното диагностициране на раковите заболявания.

Какво да разбираме под термина "противоракова диета"?
Съществуват 6 основни принципа на противораковата диета:

  • Предпазване от затлъстяване. Известно е, че наднорменото тегло е фактор за риска от развитието на много злокачествени образувания (в това число и рак на гърдата).
  • Намаляване на употребяваните мазнини. В мазнините се съдържат канцерогени. В епидемиологичните изследвания е доказана пряката връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата, рак на дебелото черво и простатата.
  • Задължително присъствие на плодове и зеленчуци в храната, които осигуряват на организма растителна целулоза, витамини и вещества, които притежават антиканцерогенни свойства.
  • Редовна употреба на растителна целулоза, съдържаща се в житните растения, плодовете и зеленчуците. Растителната целулоза намалява контакта на канцерогените с дебелото черво.
  • Ограничена употреба на алкохол. Известно е, че алкохолът е един от факторите на риска за развитието на рак на устната кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.
  • Ограничаване на пушената и нитрат-съдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).

Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак.

Спорен е въпросът за ползата от хранителните добавки. Те без съмнение съдържат микроелементи и растителна целулоза, които предпазват от развитието на рак, но на пазара съществуват и много продукти, за чието противораково действие няма никакви доказателства, се оказва още в материала, публикуван в zdrave.bg. 

Специалистите препоръчват употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:

  • зеленчуци, съдържащи каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.)
  • плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други)
  • зеле, броколи, карфиол
     
  • чесън