Щатът на "Гранична полиция" е намалял с 1300 човека от 2007 година насам. Искали сме от МВР да се увеличи, но сега за първи път имаме становище и подкрепа от него.

Това заяви Росица Димитрова, директор на "Гранична полиция", пред БНТ.

Трябва да обучим наши служители, а не както се процедира в момента, гранични полицаи да се опитват да обучат командированите на граница служители на реда.

Решено е с конкурс да се подбират кадри, които след това да преминат 6-месечно обучение и да постъпят на работа. Първите 150 нови гранични служители се очакват около март месец следващата година.

Турция потресена заради убития български граничар, затяга контрола по границата

Турция потресена заради убития български граничар, затяга контрола по границата

Турските сили за сигурност са мобилизирани за незабавното откриване на извършителите

Издала съм заповед за дисциплинарни проверки на 14 служители на "Гранична полиция", за които се смята, че участват в трафика на мигранти, посочи Димитрова. След доклада от съответната проверка на граничари от Бургас, Елхово и Малко Търново, ще преценя какво следва, допълни още директорът на "Гранична полиция".

Относно случая с убития граничен полицай, Росица Димитрова потвърди, че са намерени гилзи от ловна карабина на българска територия, а по-точно на мястото, където е убит сержант Петър Бъчваров. По време на огледа са намерени и други веществени доказателства, които не мога да коментирам, но са приобщени към досъдебното производство, допълни още Димитрова.

Къде са намерени гилзи - отсам или оттатък границата?

Къде са намерени гилзи - отсам или оттатък границата?

Версиите се разминават

В студиото на БТВ Петър Тодоров, главният секретар на МВР, посочи, че няма как 12 часа полицаите да носят бронежилетка, защото няма достатъчно за всеки един служител на реда. Създадена е организация за обучаване на граничарите с новото оръжие, но призна, че не достигат около 1 260 гранични полицаи.

В момента мигрантският натиск е в "пиковата и върховата си форма". Над 140 000 са предотвратените недопуснати мигранти да влязат у нас, въпреки намалените служители на границата. Ситуацията на границата от години не е нормална, изтъкна главният секретар на МВР.

Ден на траур в Елхово

Ден на траур в Елхово

В памет на загиналия граничен полицай