Един полицай е убит при престрелка в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция, съобщи "Нова телевизия". Стрелбата между неизвестни извършители и пограничен патрул е станала в гориста местност в нощта срещу вторник. По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафиканти. Извършителите са избягали.

Около 20:35 ч. в понеделник вечерта неизвестен стреля по наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на "Гранична полиция" е починал на място, а служителят на МО е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Незабавно към мястото на инцидента са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

При техния обход на местността не са открити нелегални имигранти. Кметският наместник на с. Голям Дервент Иван Франсъзов посочи пред БНТ, че почти всеки ден от тук преминават мигранти, които не създават напрежение сред местното население.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

Кой е застрелял полицая на границата?

Кой е застрелял полицая на границата?

Няма логика да се твърди, че турски граничар и стрелял, посочи Велков

Към мястото пътува министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

Припомняме, това е вторият тежък инцидент с мигранти или по-точно с нелегалния трафик на мигранти през южната граница тази година, като от лятото се наблюдава засилване на натиска по южната граница - статистиката на МВР отчита 86 хиляди отблъснати влизания от началото на годината.

На 25 август двама полицаи загинаха в патрулката, пометена от автобус, пълен с мигранти. Автобусът беше шофиран от мигрант, вече получил статут на бежанец.

В началото на септември месец министър Иван Демерджиев отчете спад на мигрантския натиск, а малко по-късно докладва и за овладяване на ситуацията. В Средата на септември месец правителството с решение възложи на двама министри - на МВР и на МО спешен ремонт на оградата на границата, изградена именно за да спира превоза на нелегални мигранти.