От миналата година досега мигрантският натиск на южната ни граница се е увеличил пет пъти. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По негови думи от началото на годината са предотвратени над 86 000 случая на влизане на мигранти на българска територия.

Тодоров посочи, че мигрантският натиск продължава от 2013 г. и уточни, че това е глобален процес, който не засяга само МВР или само нашата страна, а много страни в Европа и извън нея.

Предвид тези обстоятелства, които се случват в страни извън нашата този мигрантски натиск с годините все повече ескалира, обясни той.

Препълнени са мигрантските центрове в България

Препълнени са мигрантските центрове в България

Сега са предимно от Алжир, Мароко, Тунис

Тодоров подчерта, че вътрешното министерство полага огромни усилия за овладяването на проблема.

По негови думи е мобилизиран огромен ресурс от хора и техника. Имало обаче данни и за служители, които участват в тези престъпни схеми. Спрямо тях има твърда роля както на професионалното, така и на политическото ръководство и се взимат всички необходими мерки за документиране на тази престъпна дейност и предаването на материалите в прокуратурата, увери главният секретар на МВР.

Припомняме, на 25 август двама български полицаи загинаха в опит да спрат автобус, пълен с мигранти, влезли нелегално в страната през сухопътната ни граница с Турция. След при различни случаи на трафик на мигранти бяха заловени двама украинци. Ежедневно в различни районни управления, включително и в София, биват докарвани заловени нелегално влезли в страната ни мигранти.

Заловиха 37 нелегални мигранти в София

Заловиха 37 нелегални мигранти в София

При две акции на столичната полиция