Всички центрове за настаняване на мигранти в България са препълнени с над 20. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, съобщи БГНЕС.

Според проверка "Пъстрогор" е препълнен, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при капацитет от 300 души, са настанени над 420 души.

Пристигналите в страната ни мигранти се настаняват, включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения. Те са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия, предимно млади мъже. 

Джип с мигранти се запали на АМ "Тракия"

Джип с мигранти се запали на АМ "Тракия"

Джипът е с българска регистрация

"Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски", разказват от управата на единия център.

Служителите се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база. "За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване", казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още от там.

Заловиха 37 нелегални мигранти в София

Заловиха 37 нелегални мигранти в София

При две акции на столичната полиция

Припомняме, на 25 август двама български полицаи загинаха в опит да спрат автобус, пълен с мигранти, влезли нелегално в страната през сухопътната ни граница с Турция. След при различни случаи на трафик на мигранти бяха заловени двама украинци. Ежедневно в различни районни управления, включително и в София, биват докарвани заловени нелегално влезли в страната ни мигранти.

От "Евронюз" излъчиха обширен репортаж за възстановяването на така наречения Балкански път на мигрантите, който тръгва от Турция и преминава в Гърция и от там към Северна Македония, Сърбия и Унгария. Другият път е от Турция, преминава през България, Сърбия и отново стига до Унгария. Преди седмица имаше и тежки инциденти на сръбско-унгарската граница, където мигрантите се оплакаха от лошо отношение на унгарските гранични власти.