Автобус с мигранти блъсна патрулка в Бургас след гонка. По информация на Нова телевизия двама полицаи са загинали.

Предполага се, че гонката се е случила около 5 часа тази сутрин.

Автобусът е идвал от Малко Търново, като надбягването му с полицията е преминало през централните улици на Бургас. Полицейският автомобил е препречил пътя на автобуса, който обаче го е премазал и са спрели в два павилиона.

Virginia-N e фирменият надпис на автобуса, който е с чужда регистрация. 48 души са пътували в автобуса, сред тях има и деца, и няколко жени.

Полицейският автомобил е смачкан до неузнаваемост.

По предварителна информация автобусът е бил с регистрационни номера от Нидерландия, но те са фалшиви и/или крадени. Автобусът не е напускал пределите на България през ГКПП, което означава, че мигрантите са преминали границата и след това са се качили в превозното средство.

Задържан и отведен в ареста е един човек, но не е ясно дали именно той е водачът на автомобила. Няма информация за националността на шофьора. 

По непотвърдена официално информация се издирва още един човек.

Пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че шофьорът на автобуса с мигранти, причинил катастрофата, все още не е установен. В момента текат разпити на бежанците. Има задържани лица. Все още не може да се потвърди информацията, че автобусът е бил с фалшиви номера. 

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата

Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР, пред БТВ съобщи, че са направени два опита автобусът да бъде спрян, втория преди Бургас, а катастрофата е станала при третия. В момента се установява самоличността на мигрантите.

Определено има увеличен мигрантски натиск, призна Станев. Вземат се мерки, включени са дронове и дори армията. Този мигрантски натиск ще бъде овладян, заяви Станев. 

Утре в Бургас ще е ден на траур.

"Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. За непредпазливо деяние като форма на вина, по мое мнение, не може да се говори", коментира окръжният прокурор Георги Чинев. Той обеща повече информация на по-късен етап, отказвайки да коментира дали е имало и стрелба.

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи, обяви кметът на града Димитър Николов. За мен загиналите полицаи са герои, сподели градоначалникът.

В последните седмици много нелегални мигранти залавя полицията. Само преди два дни полицията задържа 121 мигранти в товарен автомобил в Камено, малко преди това лек автомобил с 12 сириици катастрофира на пътя Созопол-Бургас, удряйки челно друг автомобил.

Още не могат да установят самоличността на загиналия край Годеч, превозвал 30 мигранти

Още не могат да установят самоличността на загиналия край Годеч, превозвал 30 мигранти

Пострадалите при инцидента бежанци са в болница, а останалите - в приемния център в Бусманци

Министерство на здравеопазването следи ситуацията с катастрофата в Бургас, увери на брифинг в София здравният министър Асен Меджидиев. От мигрантите няма пострадали и настанени в болница.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БиТиВи изтъкна, че посегателството срещу полицаи е посегателство срещу държавата. Тя призова за активни мерки на цялата държава срещу засиления мигрантски поток. Милева смята, че няма как да има ефективно противодействие, ако няма единни действия на всички държавни органи.