От Министерството на образованието проверяват сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, съобщи БНР.

Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път проверката е за действащ министър.

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

Проверката ще е най-малко три седмици

"Фабриката" за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

От образователното министерство са потвърдили, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев.

За Везиева няма новина в атаката с перфектен тайминг

За Везиева няма новина в атаката с перфектен тайминг

Към нея няма предложение да остане редовен министър на икономиката

Това са настоящият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев" и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап - за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Според проверката от 180 страници дисертация на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика - логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление "Икономика".

Пред общественото радио Даниела Везиева заяви, че няма притеснения по отношение на нейния процес на докторантура. Коментарът й е преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре. "Те са трима. Екип са научните ръководители."

Според разследването, научните й ръководители са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков, а в докторантската й работа присъстват ясно доклади на министерства, служби и неправителствени организации.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Малко по-късно Даниела Везиева съобщи, че към нея няма покана да остане като редовен министър и призова да не се прибързва с определенията за плагиатство.