Засилени проверки се извършват тази вечер в клубове и ресторанти в столицата във връзка със затягането на противоепидемичните мерки - от днес заведенията в София трябва да затварят в 22:00 часа, а броят на клиентите да не надхвърля половината от капацитета им. Остава изискването за "зелен сертификат", напомня БНТ.

Нощните заведения обаче обявиха бойкот на новата заповед. В отговор на това беше предприета мащабна акция - в нея участват Столичната регионална здравна инспекция, СДВР, Икономическата полиция, Агенцията по храните и дори пожарната.

Първият съставен акт тази вечер е в един от ресторантите в Студентския град. Актовете са на стойност между 300 и 1000 лева за физически лица и между 500 и 2000 за юридически. Проверката продължава и в нощните клубове на Студентския град.

Според анкетата на Съюза на заведенията, 98% от заведенията в София отказват да спазват мерките. От браншовата организация подчертават, че персоналът им е ваксиниран и се изискват зелени сертификат като пропуск за клиентите.

Собствениците на заведения в Стара Загора на протест срещу новите мерки

Собствениците на заведения в Стара Загора на протест срещу новите мерки

Те настояват да бъде отменено ограничението за работа до 22:00 часа и до 50% от капацитета на заведенията.