270 000 души в осем европейски и скандинавски страни са диагностицирани всяка година с ракови заболявания, причинени от тютюнопушене. Това показват данните от европейско проучване, цитирани от Euractiv.

Известно е, че пушенето е сред основните причини за различни ракови заболявания, включително рак на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур и разбирането за голямата вина на тютюнопушенето за честотата на рак е важно за разработването на стратегии за превенция, заяви Антонио Агудо - водещият автор на проучването.

"Тези резултати показват, че приносът на тютюнопушенето за рака е значителен и, че въпреки значителните усилия за намаляване на тютюнопушенето в европейските страни, огромната роля на тютюнопушенето за риска от рак е голямо значение за общественото здраве и е приоритет от гледна точка на превенцията", каза изследователят в Каталунския институт по онкология в L'Hospitalet de Llobregat, Испания.

Той и колегите му, които са част от Европейска перспектива за разследване на рака и храненето (EPIC), са събрали информация за повече от 440 000 жители на Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Изследователите, чиито заключения са публикувани в Списание по клинична онкология, започват проследяването на участниците между 1992 г. и 2000 г. Сред участниците тогава няма такива, които да са диагностицирани с рак.

След средно 11-годишно проследяване, екипът установява, че 14 563 души, изложени на тютюнев дим, са развили вид рак, който е напълно или частично причинен от излагането на тютюнев дим. Това се равнява на 270 диагнози на всеки 100 000 души.
Пушачите са 2.6 пъти по-застрашени от рак в сравнение тези, които никога не са пушили, с бившите пушачи са 1,5 пъти по-застрашени.

Близо 4500 души са били диагностицирани с рак на дебелото черво или на ректума, 3000 - с рак на белия дроб и 1850 - с рак на пикочните пътища. Другите видове ракови заболявания, свързани с тютюнопушенето, които са по-рядко срещани, включват рак на стомаха, шийката на матката, устата, бъбреците, панкреаса и формите на левкемия.

Въпреки, че всеки един от тези видове рак е свързан с тютюнопушенето, не всички случаи са причинени от него.

35% от случаите на различни видове рак могат да бъдат приписани на пушенето, смятат изследователите.

Някои видове рак, като този на белите дробове и ларинкса, в по-голямата си част - над 80% - са причинени от тютюнопушене. По-малка част от другите видове ракови заболявания, например ракът на бъбреците (8%) и на панкреаса (13%), са причинени от тютюнопушене.

В осемте страни, за които има данни както за мъжете, така и за жените, всяка година се диагностицират около 1.5 милиона нови случаи на рак - половината от тях са свързани с тютюнопушенето.

Като се има предвид делът на случаите на рак, който се дължи на тютюнопушене, експертите са изчислили, че 270 000 случаи на рак всяка година в тези страни се дължат на цигарите - цифра, която Агуда определи като "не далеч от нашите очаквания".

Прабхат Джа - професор от Университета на Торонто, който не е участвал в изследването, заяви, че резултатите трябва да послужат за стимулиране на по-големите усилия на ЕС за ограничаване на тютюнопушенето.