Съдът е отменил мярката за неотклонение "задържане под стража" на Илко Захариев, известен като Червения пират, като не му е наложил друга. В срок до три дни той трябва да бъде освободен, ако не бъде обжалвано съдебното решение, съобщи Нова телевизия.

"Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам", коментира Захариев.

Червения пират е задържан от полицията
Обновена

Червения пират е задържан от полицията

Подозират, че той стои зад заплахи към политици, съдии и публични личности

Повдигнато му обвинение за отправяне на заплахи срещу политици и магистрати. Твърди се, че той е автор на множество имейли до прокуратурата, МВР и др. Адресирал реплики до лица, за които се знае, че са обществено известни или до хора, придобили публичност в последните месеци, които намират място в публикации и телевизионни предавания.

Отчита се, че Захариев едва ли има за цел да извърши реално деяние срещу въпросните лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната, или пък цели да придобие някаква обществена известност.

Червения пират - действал сам, но не се знае как е плащал телефоните си

Червения пират - действал сам, но не се знае как е плащал телефоните си

Заплашвал е четирима министри от кабинета Денков

Припомняме, че т.нар. Червения пират бе задържан шумно в разгара на скандала в съдебната система и издирването на мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса, като длъжностни лица обвързаха, макар и недиректно, ареста му с обявените преди това заплахи спрямо съдии и магистрати. Конкретно се твърдеше, че Захариев е отправил заплахи към Мария Габриел, Калин Стоянов, Тодор Тагарев и Галин Цоков. 

Припомняме, че към Тодор Тагарев имаше заплахи и от друго лице, което вече бе заловено и дори изправено на съд - Г.Д. бяха обявените инициали.