Двама служители от отдел „Контрол" на Териториална дирекция (ТД) на НАП Пазарджик са задържани за 72 часа в резултат на предприети съвместни действия между органите на полицията и Националната агенция за приходите (НАП).

По-късно съдът поиска парична гаранция от 1000 лева.

Припомняме, че 38-годишен служител на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите и 45-годишната му колежка бяха уличени във вземане на подкуп в размер на 60 000 лева от бизнесмен от Пазарджишка област, който се занимава с добив и обработка на дървен материал.

Двамата данъчни съставили акт за данъчни пропуски на бизнесмена по време на ревизия и го уверили, че проблемът му може да бъде решен, ако на трето лице даде 60 хиляди лева.

Срещу тях бе повдигнато обвинение за изнудване по чл.213 а, ал.3 от НК, уточняват от пресцентъра на НАП.

По повод постъпил сигнал през октомври служители на главна дирекция „Инспекторат и контрол по сигурността" са извършили проверка в ТД в Пазарджик, която е приключила през миналата седмица.

Директорът на териториалната дирекция е поискал официална информация от полицията по случая, с цел предприемане на незабавни административни мерки за дисциплинарно уволнение.

"Винаги съм заявявала, че ще бъда абсолютно безкомпромисна спрямо всякакви прояви на корупция, които уронват престижа и авторитета на нашата администрация. Защото те срамят всички ни и помрачават гордостта от постигнатите резултати. Недостойното поведение на тези двама души помрачи включително и професионалния ни празник", заяви по повод случая Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП.